![](/media/lib/284/n-klastry-magnetycznych-nanoczastek-z-bakteriofagami-39e02f29c93c2c0dab0a4f8c7c8c570a.jpg)
Wirusy z "magnetycznym wspomagaczem" atakują patogeny z biofilmu
2 sierpnia 2017, 10:38Klastry magnetycznych nanocząstek z bakteriofagami docierają do bakterii z biofilmów, które zanieczyszczają i niszczą sieć wodociągową. Na pomysł nowego rozwiązania wpadli naukowcy z Rice University i Chińskiego Uniwersytetu Nauki i Technologii.
![](/media/lib/221/n-slodycze-jak-owoce-ed05750d29ade7f17faf5636fa114417.jpg)
Słodkie gorszego zdrowia psychicznego początki
28 lipca 2017, 05:33Mężczyzn z wysokim spożyciem cukrów cechuje podwyższone ryzyko wystąpienia po 5 latach częstych chorób psychicznych, takich jak zaburzenia lękowe czy depresja. Porównań dokonywano do grupy z niskim spożyciem cukrów. Co ważne, korelacja była niezależna od innych czynników, w tym diety czy cech socjodemograficznych.
![](/media/lib/282/n-bron-86dc49cc99167c8396db84c52e341ea9.jpg)
Jak darknet handluje bronią
20 lipca 2017, 09:19RAND Corporation opublikowała pierwszy raport dotyczący czarnorynkowego obrotu bronią w internecie. Stanowi on dobry przegląd obecnej sytuacji, stwierdził Julio Hernandez-Castro z University of Kent.
![](/media/lib/282/n-gafa-cb3d4b6ad0db9d00438d41a427d26228.jpg)
Giganci IT konkurencją dla tradycyjnej bankowości
13 lipca 2017, 11:31Sektorowi bankowości detalicznej rośnie niespodziewany konkurent. Badania przeprowadzone przez firmę Peru Consulting wskazują, że 57% menedżerów IT uważa, iż tzw firmy GAFA (Google, Apple, Facebook i Amazon) w ciągu pięciu najbliższych lat rozpoczną prowadzenie interesów w sektorze bankowym
![](/media/lib/166/n-jedzenie-c12b5c353dc5b492753a577514a18139.jpg)
Dieta wegańska ryzykowna dla małych dzieci
3 lipca 2017, 11:20Eksperci zgromadzeni na 50. Dorocznym spotkaniu Europejskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Dietetyki Pediatrycznej (ESPGHAN) ostrzegli, że rodzice nie powinni stosować u małych dzieci diety wegańskiej bez nadzoru lekarza i dietetyka.
![](/media/lib/87/n-mlotek-sedziowski-6d3c5c25bae306634a6e801ea8be345b.jpg)
Wyrok kanadyjskiego sądu wstępem do ogólnoświatowej cenzury?
30 czerwca 2017, 04:32Wyrok wydany przez kanadyjski Sąd Najwyższy to z jednej strony niezwykle ważna decyzja z punktu widzenia międzynarodowych wysiłków na rzecz ochrony praw autorskich, a z drugiej może być on niebezpiecznym wstępem do globalnych działań cenzorskich. Sąd Najwyższy Kanady nakazał Google'owi ni mniej ni więcej, a usunięcie witryny z globalnych wyników wyszukiwania.
![](/media/lib/278/n-dzialanie-blekitu-metylenowego-03b0a3ad7f053ba6f51591d042b88c50.jpg)
Znany wskaźnik pH hamuje starzenie skóry w każdym wieku
31 maja 2017, 12:06Badania prowadzone m.in. na hodowlach komórkowych pokazują, że znany jako wskaźnik pH błękit metylenowy może spowalniać lub odwracać objawy starzenia skóry w każdym wieku.
![](/media/lib/277/n-makaron-zmieniajacy-ksztalt-afe05297f6da10392640847fcefe19b3.jpg)
Twórcze jedzenia gięcie
26 maja 2017, 12:03Naukowcy z MIT-u opracowali makaron zmieniający kształt w kontakcie z wodą. Dzięki arkuszom żelatyny lub skrobi płaty makaronu zwijają się w znane kształty, np. świderki.
![](/media/lib/276/n-yara-birkeland-135d150d9caf8eb48e1bf02c36622705.jpg)
Norweski statek samosia
11 maja 2017, 05:22W drugiej połowie 2018 r. Norwegia planuje zwodować i zacząć użytkować pierwszy autonomiczny, w pełni elektryczny statek towarowy. Oszczędność to ponoć aż 40 tys. kursów ciężarówek rocznie.
![](/media/lib/274/n-buraki-d4ac5700cba88db3e5f5a1a3358433c0.jpg)
Prądem przyrządzone
19 kwietnia 2017, 05:16Poszukując skutecznych metod utrwalania żywności, naukowcy zwracają się ku pulsacyjnemu polu elektrycznemu i ultradźwiękom. Zastosowanie odpowiednich parametrów pozwala zabić bakterie, a jednocześnie wydajniej tłoczyć soki z wyższą zawartością prozdrowotnych polifenoli czy uzyskiwać frytki chłonące mniej tłuszczu.